Josip Vuković nogometaš Maritima
Josip Vuković

Josip Vuković (27) bivši igrač Hajduka i Istre 1961, briljira u portugalskoj prvoj ligi, gdje nosi dres Maritima.

Nedavno ga je ugledni nogometni časopis Word Soccer uvrstio na listu 100 najinteresantnijih igrača na koje treba obratiti pozornost u ljetnom prijelaznom roku. Svojim igrama privukao je pozornost nekoliko uglednih klubova, otočki mediji spominju interes Wolverhamptona i Rangersa, dok jedna od najuglednijih portugalskih sportskih novina “Abola” nerijetko piše o interesu Benfice za hrvatskim veznjakom.

Josip Vuković igrač Maritima
Josip Vuković

Zaista nevjerojatan put ovog nogometaša s izrazito čvrstim karakterom. Razgovarali smo s Josipom Vukovićem, gdje se osvrnuo na tijek svoje karijere, uspone i padove, ozljede, iskustvo igranja u Bosni i Ukrajini, ciljevima koje si je zacrtao, te naravno nezaobilazno o Hajduku u kojem je ponikao.

Kako vam se sviđa život u Portugalu? Kako provodite dane van treninga i utakmica?

“Život u Portugalu stvarno je super. Iako sam ja praktički izoliran na otoku udaljenom 900 kilometara od Lisabona usred Atlantskog oceana. Klima, ljudi, hrana sve je odlično bez ikakvih zamjerki. Pa, većinom dane provodim odmarajući između treninga gledajući filmove i serije s djevojkom i odlaskom na neke izlete po otoku jer se stvarno ima što za vidjeti.”

Josip Vuković igrač MaritimaJosip Vuković igrač Maritima

Razlika između portugalske i 1.HNL lige?

“Razlika prvenstveno u infrastrukturi je ogromna što se tiče stadiona i uvjeta za treniranje. Što se igrački tiče liga je dosta zahtjevna jer se traži brza igra s dosta tranzicije, a uz to je dosta brazilskih i logično portugalskih igrača koji su dosta dobro tehnički obučeni. Tako da nije bez veze medu 6-7 najjačih liga u Europi.”

Gode li vam medijski natpisi koji vas povezuju s europskim velikanima? Je li bilo već kontakata s nekim od njih?

“Pa lagao bih kad bi rekao da ne gode. Da sam mlađi vjerojatno bih i poletio malo. Ovako stojim čvrsto na zemlji. Zbog svega što sam prošao u mojoj karijeri ne dam da me išta izbaci iz ritma ili takta. Dosta ljudi, agenata, direktora, zove, pita, predlaže, nudi… Ali zapravo se samo gleda ono što zaista službeno dođe u klub. A klub će mi javiti ako se prvo njih zadovolji.”

Josip Vuković nogometaš Maritima

Razmišljate li o pozivu u reprezentaciju nakon dobrih igara?

“To je moj dugoročni cilj doći u izabranu vrstu i braniti boje svoje zemlje. To je ono zašto zapravo i nisam nikad odustajao. U ovom trenutku teško je reći, imao sam odličnu sezonu, ali treba biti realan. Teško se nadati pozivu iz Maritima pored svih naših igrača u velikim klubovima. Ako Bog da, da ovo ljeto i ja dođem u redove nekog takvog, sigurno da ću učiniti sve da natjeram izbornika na razmišljanje.”

Imali ste težak put u karijeri, bili u Bosni, Ukrajini, ozljede, recite nam kako ste se nosili sa svime?

“Ovo je pitanje na koje ću jednog dana vjerojatno napisati knjigu za mlade (smijeh)… Jesam, ukratko rečeno sigurno zbog ozljeda u najosjetljivijim seniorskim godinama nisam igrao 2, 3 sezone sve ukupno. Bilo je tu puknuća, 2 puta križnih ligamenata, pa poslije meniskusa, pa poslije svega toga 6 mjeseci pauze zbog upale pubične kosti, između ostalog fraktura malog nožnog prsta. Kada na to dodamo da sam se morao boriti u Bosni i Ukrajini mnogi se pitaju: Kako?! Luda glava, kažen ja (smijeh)!”

Vidite li se jednoga dana opet u Hajduku?

“Hajduk je svima nama iz Dalmacije prvi san. Ja sam ga ostvario, zaigravši za njega bio sam i kapetan mladih uzrasta. Cili život provea na Poljudu… Ali kao igrač iman još ciljeva. Ne bi bilo loše da ispunim još jedan s Hajdukom, a to je da kao igrač istrčim uz taktove Lige prvaka na Poljudu. E to bi bila strava!”